fbpx

Boerenrecept

Ingrediënten

  • 1 parelhoen “Coq des Prés” (2012 … alleen beschikbaar enkele dagen voor Kerstmis)
  • 500 g geschilde en in stukjes versneden appel
  • 3 gepelde en grof gesneden sjalot
  • 2 kaasjes van het type “petit suisse”
  • 1 groot glas zoete witte wijn (Sauternes bv.)
  • 1 el. cognac
  • 4 el. olijfolie
  • 1 snuifje muskaatnoot, kaneel in poedervorm
  • zout en peper naar eigen smaak

Bereiding

  1. Uw oven voorverwarmen op 220° C.
  2. De “petit suisse” vermengen met de cognac, de nootmuskaat, de kaneel, de peper en 1 el. olijfolie.
  3. De parelhoen “Coq des Prés” vullen met de kaasmix.
  4. De parelhoen inwrijven met de rest van de olijfolie.
  5. In een ovenschotel leggen, samen met de sjalot en 30 min. laten bakken.
  6. De parelhoen bevochtigen met de zoete witte wijn en de oventemperatuur verlagen naar 175° C; de parelhoen verder laten garen gedurende 60 min., maar onder controle.
  7. 15 min. voor het einde van de stooftijd de stukjes appels toevoegen.
  8. De parelhoen uit de schotel halen en warm houden in de oven (die u intussen hebt uitgezet).
  9. Het kookvocht deglaceren met wat zoete witte wijn, kruiden met peper en zout.
  10. Op een groot dienbord de parelhoen “Coq des Prés” schikken samen met de stukjes appel – eventueel (naar eigen smaak) een klein snuifje kaneel over de appelen strooien en opdienen met de saus apart.

Ideaal met kroketten en gestoomde groente.

Komt goed tot zijn recht met een krachtige rode wijn uit de Rhône/Languedoc/Provence/Corsica/Spanje (Rioja)