“Coq des Prés” … op de wijze van MARENGO
Klassiek recept
Ingrediënten
- 4 bouten “Coq des Prés” waarvan het vel is verwijderd
- witte bloem
- 1 teentje look en 1 dikke sjalot, fijngehakt
- ongeveer 200 g Parijse champignons, in fijne plakjes gesneden
- 2 el. ongezouten boter
- 1 el. olijfolie
- 1 takje tijm en 2 blaadjes laurier
- een glas droge witte wijn
- 150 ml gevogeltebouillon
- 2 el. tomatenpuree
- peper en zout naar smaak.
Bereiding
- De bouten “Coq des Prés” royaal in de bloem wikkelen.
- De boter op een matig vuurtje laten verwarmen in een gietijzeren pot.
- Daarin de 4 bouten aanstoven – ze verwijderen zodra ze aan alle kanten mooi goudbruin zijn.
- De bouten warm opzij houden.
- In dezelfde pot de olie warmen en de look, de sjalot, de laurier en de tijm toevoegen.
- 2 tot 3 laten bakken, bevochtigen met de witte wijn en de aanbaksels op de bodem mooi losmaken. Aan de koop brengen.
- De bouten “Coq des Prés” weer in de pot doen en er de warme bouillon overgieten.
- De tomatenpuree toevoegen, afdekken en op een zacht vuurtje laten stoven.
- De bouten regelmatig omdraaien.
- 30 – 35 min. later de champignons toevoegen bij de gevogeltebouten.
- Nog een kwartier laten stoven – kruiden met peper en zout en mooi warm opdienen.